lørdag 26. februar 2011

Superfrokost!



Cacao-nibs, gojibær og banan ligger klart å "venter" på grøten som putrer i kjelen. Dagens grøt lagde jeg av kokosmel, bokhvete, mandelmel og ca 3dl vann. Når grøten hadde fått passe tykkelse blandet jeg inn litt hjemmelaget musli bestående av bokhveteflak, gresskarkjerner, linfrø, glutenfri havregryn og økologiske rosiner, før jeg toppet det hele med cacao-nibs, gojibær, kanel og litt mer banan. Det var jo tross alt lørdagsfrokost  og da synes jeg det er på sin plass å over do it aldri så lite.



Vet ikke om det ser så stas ut, men godt var det lell;)


Det er så godt med helg. Sove lenge sammen med mannen, bruke lang tid på å lage deilig frokost og tasse rundt i morgenkåpa til langt på dag. Det er godt med en lørdag uten andre planer en å slappe av i blandt. Ingen trening i dag, men selvsagt litt tid på kjøkkenet. Har tenkt til å prøve meg frem til den optimale oppskriften på lefse av noe slag. Selvsagt glutenfritt og dermed magevennlig:)

torsdag 24. februar 2011

Masse mat og grøten heretter bare omtalt som "Vekkerklokke"!!


Gårsdagens lunsj: Wokede grønnsaker med røde bønner og speilegg. Var så gal at jeg til og med spiste plomme;)


Mellommåltid: Nok en runde med mandel og banangrøt. Det er rett og slett farlig godt. Tror jeg kunne spist det hver eneste dag..eller vent litt..det er jo det jeg faktisk gjør for tiden.



Middagen ble resultatet av at jeg ikke klarte å bestemme meg for hva jeg skulle lage. Jeg endte derfor opp med eggerøre av ett helt egg, (mer plomme) og ti eggehviter, soya-boller, hjemmebakte glutenfri rundstykker og gratinerte grønnsaker med masse pepper og hvitløk.



Dagens frokost og her kikker det visst frem en liten bit banan. Dagens lille vri på grøten var å bytte ut deler av vannet med espresso og det ble veldig vellykket om jeg får si det selv. Det er selvsagt en fordel å være over snittet glad i kaffe og særlig siden jeg toppet hærligheten med en diger kaffekopp on-the-side:) Denne frokosten sparket godt fra seg. Velger heretter å referere til denne grøten som "Vekkerklokke" og ber om at oppskriften brukes med omhu.

Helsekostmani og ny pakke fra iHerb

I går var jeg på en aldri så liten shoppingtur og heller ikke denne gangen klarte jeg å gå forbi helsekostbutikken. Fristelsene sto jo nærmest i kø og ropte på meg. Resultatet ble at både Sukrin, Hemp protein, Cocosa og goji-bær fikk være med meg hjem.

Sukrin er et naturlig og kalorifritt alternativ til sukker. Sukrin bruker jeg først og fremst når jeg baker, på frokost-grøten eller i forskjellige desserter. Det kan ha en litt "kald" smak synes enkelte, så det kan være en ide og bruke sukrin sammen med annen søtning som for eksempel Stevia.
Jeg prøver å unngå å bruke søtning i te, kaffedrikker og smothies fordi synes det er en uting å tilsløre egentlige smaker med smaken av noe søtt. Smaksløkene går glipp av andre deilige smaker dersom det meste smaker "sukker".

Hemp er en god kilde til protein. Hemp bruker jeg når jeg baker brød og rundstykker og så liker jeg å ha en skje eller to i smothies. Det smaker litt spesielt av pulveret, men det går fint dersom du "gjemmer" smaken litt synes jeg.

Cocosa, (selvsagt økologisk) er flott til steking, baking og til å lage diverse sunt snacks. Jeg foretrekker den som er nøytral i smaken til steking og baking og bruker varianten med mild kokossmak til forskjellige sunne godsaker. Jeg elsker smaken av kokos. Cocosa er visst nok stimulerende for fettforbrenningen i tillegg til å være en fantastisk energikilde, immunstyrkende, godt for skjoldbruskkjertelen og ideell i lavkarbohydratdietter.

Goji-bær er en super kilde til antioksidanter og kan brukes til mye. Jeg pleier å bruke bærene som topping i desserter, på yoghurt, kaker, i smothies eller som snacks rett fra posen. Når jeg bruker de i smothies pleier jeg å legge dem i bløt en stund i forkant da er de enklere å kjøre i blenderen eller mose med stav-mikser.




Da jeg kom hjem lå det en beskjed i postkassa om at varene fra http://www.iherb.com hadde ankommet så da var det bare å snu i døra og rusle ut i snøen igjen. Pakken inneholdt en deilig Yogi-te, mer Stevia, Spirulina og raw Cacao-nibs.


onsdag 23. februar 2011

Konkurranse på bloggen siljesreise.com

 Jeg deltar i Bursdagskonkurransen på http://siljesreise.com/.

Mandel og banangrøt

Det går litt opp og litt ned så mye opp og rett på trynet. Rundt og rundt og rundt. Jeg kjenner jeg er litt sliten og lei om dagen, men jeg forsøker å fokusere på det som virker, det som er positivt og fint, for det er alltid noe som er bra.


I dag er jeg glad for:
  • at det snart er vår
  • at jeg stadig blir flinkere til å lage god og sunn mat
  • at jeg har verdens fineste mann

Tenk gode tanker, si fine ord, let etter positive vinklinger på det som skjer rundt deg og gjør en fin ting for deg selv hver eneste dag. Du må ha det godt med deg selv for å kunne være noe godt for andre.

Dagens fine ting jeg har gjort for meg selv: laget en stor porsjon med mandelgrøt med banan, (bilde kommer senere når kameraet og jeg blir venner igjen) en stor god kopp med kvalitetskaffe, radio og TID til å nyte alt dette en travel morgen.

Mandel og banangrøt: 

3dl vann
30g mandelmel
10g kokosmel
20g proteinpulver med sjokolade og kokossmak
5g bokhvete
1/2 banan

Mos banan med stavmikser. Ha i en skvett med vann og rør godt. Bland sammen mandelmel, kokosmel, proteinpulver og bokhvete og ha alt det tørre i kjelen. Hel over resten av vannet. Bland godt. Gi grøten et oppkok før du skrur ned varmen og la grøten småkoke under omrøring. Det er viktig for at den skal bli tykk nok.

Ha grøten over i en tallerken og pynt med bananskiver, noen finhakkede mandler, kanel og litt sukrin.

søndag 20. februar 2011

Proteinpizza og søt-søndags-kos



Jeg har hatt en deilig lat søndag i dag. Sovet lenge, gått tur i solskinnet og fått inn en liten styrkeøkt. Resten av dagen har det stort sett hvert kos på sofaen med pledd og te, men jeg har da stått litt på kjøkkenet og:) Hadde så veldig lyst på pizza i dag og det ble en fantastisk god og sunn variant. Må si meg veldig fornøyd med denne bunnen:

Proteinrik pizzabunn:
  • En stivpisket eggehvite 
  • Litt salt
  • Diverse krydder. Jeg brukte Oregano og Basilikum.
  • 10g bake pro
  • 10g mandelmel
  • 20g mager kesam
  Totalt næringsinnhold: 98 kcal, 2,5g Karbo. 18,2g Protein og 1,7g Fett.




 Jeg lagde en salat av isbergsalat, agurk og brokkoli som jeg hadde ved siden av pizzaen. Må jo ha noe friske grønnsaker til hvert måltid.



Det ble noe søtt i kveld og..(kremt!), nemlig muffins med raw cacao nibs. Jeg brukte oppskriften fra sist gang, men tilsatte litt Stevia, Yacon-sirup og cacao. Sunt og veldig godt!

lørdag 19. februar 2011

Mandelmuffins med sjokoladekrem.

I går kveld etter middag hadde jeg så vanvittig lyst på noe godt, (les søtt) så jeg klinte til med litt bakst og det ble særdeles vellykket. Se bare her:


Mandelmuffins med sjokoladekrem  

Jeg stivpisket tre eggehviter med ca tre spiseskjeer sukrinmelis og deretter rørte jeg forsiktig inn 40g mandelmel. Stekte de i ovnen på 125 grader i 20 minutter. I mellomtiden lagde jeg sjokoladekrem av en eggehvite, to spiseskjeer sukrinmelis, to spiseskjeer 100% kakao, noen dråper stevia med sjokoladesmak og en skvett sterk kaffe. Fra før hadde jeg litt marsipan i kjøleskapet, laget av eggehvite, mandelmel, sukrinmelis og en skvett med vann.

Næringsinnhold for alle godsakene ble totalt 350 kacl
8,5g Karbohydrater
53,1g Protein
11,3g Fett




Kveldens søtsaker ble en litt enklere variant: En boks skyr naturell, to epler skåret i biter, raw cacao nibs og hjemmelaget sjokoladekrem av samme type som jeg laget i går. Cacao nibs klassifiseres som supermat og er en konsentrert kilde til antioksidanter, magnesium, krom og vitamin c. De smaker som veldig mørk sjokolade, altså med en litt bitter ettersmak og kan brukes i kaker og desserter. Om du liker noe litt søtt til frokost kan det blandes i frokostblandingen din, men jeg foretrekker å spare det til kveldskosen:)




Testet en ny Yogi te ved siden av godsakene: Berry Detox. Veldig god og fruktig smak.


Strength does not lie in what you have. It lies in what you can give.

fredag 18. februar 2011

Fantastiske og sunne fredagspannekaker med næringsinnhold!

Jeg har forsøkt meg på sunne og proteinrike pannekaker etter inspirasjon fra denne damen http://dedication.blogg.no/. Da jeg ikke hadde alle ingrediensene tilgjengelig så måtte jeg gjøre noen endringer på oppskriften, men heldigvis så ble disse tykke og veldig, veldig gode:)

Min oppskrift:
  • 2 eggehviter
  • 1 dl skummet melk og ca 1/2 dl vann
  • 10g bokhvete
  • 10g mandelmel
  • 5g kokosmel
  • 5g bake pro
  • Litt kanel, kardemomme og sukrin

Stivpiskede eggehviter



Ferdig røre klar til steking



Første pannekaka er i panna



Ferdige pannekaker med rørte jordbær




Jeg fikk tre tykke pannekaker. Når du har røra i stekepanna så minner konsistensen litt om skum, men da gjelder det å være litt tålmodig når du skal snu pannekakene dine.

Jeg tinte ca 100g jordbær i en gryte og rørte inn litt sukrin. Hjemmelaget og sukkerfritt syltetøy..nam. Toppet det hele med litt kanel.

Næringsinnhold med jordbær: 192 kcal, 20g karbo. 21,7g protein og 2,3g fett!

Follow my blog with bloglovin

torsdag 17. februar 2011

Proteinrike middagstips:


Hjemmelagde fiskekaker med brokkoli, løk og paprika:

120g tunfisk i vann
2 eggehviter
litt finhakket løk
sitronpepper
sesamfrø og muskatnøtt

Finhakk tunfisk og løk og bland sammen med krydder. Bruk en skje og form fiskekakene til ønsket størrelse. Stekes i fry-light, (du kan gjerne tilsette hvitløk, ingefær eller revet gulrot, men det hadde ikke jeg i kjøleskapet denne gangen). Kutt opp brokkoli, paprika og løk og stek disse raskt i pannen etter at du har dandert fiskekakene på en tallerken. Saus kan du lage av mager kesam og litt dijon sennep:)


Tacokyllingsalat:

150g strimlet kyllingfilet
2 ss tacosaus
isbergsalat
cherrytomater
agurk
brokkoli
rød løk


Skjær kyllingen i strimler og lag en marinade av tacosaus, wasabi, piri og litt salt. Bland godt sammen og stek i panna sammen med strimlet rød løk. Løken skal bli myk og glasert, ikke stekt. Lag en diger salat av isbergsalat, cherrytomater, agurk og brokkoli og dander kylling og løk på toppen.




Kyllingwok:

100g kylling
2 stk eggehvite
løk
rosenkål
paprika, både rød og gul
aubergine

Skjær aubergine i passe tykke skiver og tørrstek den litt i panna så den slipper vann. Tilsett løk skåret i strimler og la dette surre sammen en liten stund. Tilsett rosenkål og paprika. Pisk sammen to eggehviter sammen med krydder du liker. Jeg brukte chili&lime og litt wasabi. Hel så over grønnsakene og bland forsiktig inn. Legg over på tallerken og stek kyllingen på sterk varme noen minutter. Jeg skar kyllingen i veldig små biter så det tok ikke lange tiden før den var ferdig stekt. Hel over grønnsakene.

Veldig enkelt, raskt og ikke minst godt!

Ha en fortsatt fin, fin torsdag:)




Karamell-grøt og en åpenbaring!

Så var det alt torsdag og helgen lurer like om hjørnet. Jeg våknet før klokka ringte i dag, drakk en dobbel espresso og deretter ble det trening før frokost i dag og. Det blir fjerde dagen på rad det. Jeg føler at jeg har ganske mye energi om dagen og i går så slo det meg at denne energien har kommet snikende samtidig som jeg har kuttet drastisk ned på på kardio.

Tidligere ble det gjerne kardio seks ganger i uka og ofte ganske lange økter. De siste tre ukene har jeg prioritert styrke, mye fordi jeg merket at jeg gikk rundt å konstant følte meg sliten og tom samt at motivasjonen for å trene begynte å minke. Jeg følte med alltid som en superhelt etter trening, men det å komme seg dit ble mer og mer ork og da blir jo ikke trening akkurat lystbetont sånn som det skal være. Jeg er av den oppfatning at trening skal være lystbetont og gøy fordi det er noe jeg gjør for meg selv, noe jeg gjør som skal gjøre godt for både kropp og sjel, et positivt innslag i tilværelsen min. Blir trening noe negativt så tror jeg det stresser kroppen på en måte som ikke er godt for noe.

Etter en god økt ble det karamell-grøt. Ikke så mye hokus- pokus egentlig:

Kok opp grøten, trekk kjelen tilside og rør inn Yacon-sirup. Yacon sirup er presset yacon rot som har en karamellaktig smak og konsistens og det beste av alt er at det er et naturlig søtstoff som  ikke påvirker blodsukkeret i særlig grad. Det er gull verdt for mennesker med diabetes eller folk som meg som ønsker å ha et mest mulig stabilt blodsukker for å unngå  søtsug og humørsvingninger som får pms til å virke som en spasertur i solskinn.




Det ferdige resultatet var farlig nær å ikke bli foreviget grunnet oksehunger og deilig duft...ah...smakte nydelig!

onsdag 16. februar 2011

Sunn, vellykket, lykkelig?

På tv er det stadig reklamer for slankeprodukter, "lure" apparater som skal få deg i form mens du gjør helt andre ting, reality-programmer om slanking og om kosthold. En kjapp tur innom den lokale matvarebutikken gjør det vanskelig å unngå å få med seg forsidene på ukeblader som gir deg løfter om mirakelkurer, treningstips og fargerike reportasjer om forskjellige kjendiser som a: var tynne og ble feite, b: var feite og ble tynne, eller c: har funnet oppskriften på det perfekte kostholdet og treningen og som generøst vil dele dette med deg slik at du og kan ende opp som passe tynn, passe muskuløs og dermed like lykkelig som det de selv ser ut til å være.


kk.no
Vi vet at vekt, helse og kosthold er relatert til utdanning, inntekt og geografi, for å nevne noen. Et eksempel fra vårt eget land er den typiske deltageren i Birken - pengesterk, bosatt på vestkanten og relativt godt trent. Denne sammenhengen gir mening om du tenker deg litt om. Dersom du har god økonomi så har du trygghet i forhold til bosted, mat og klær, altså de grunnleggende behov er dekket,  som Maslow ville ha sagt. Du har kanskje kommet i denne posisjonen fordi du har tatt en utdannelse og dermed er sjansen stor for at du har et godt forhold til litteratur og andre oppbyggelige aktiviteter, (en dæsj ironi her altså, men du skjønner hva jeg mener) som du kanskje har glede av både alene og sammen med andre. Og "sammen med andre" er og svært vesentlig. Du ferdes mest sannsynelig i et miljø der folk flest har en tilsvarende livsstil som deg selv, med andre ord er det blitt en selvfølgelighet å lese, spise og drikke godt, trene, kort oppsummert ta vare på deg selv. Det finnes selvfølgelig ingen regel uten unntak, men poenget mitt er at personer som slipper stress og bekymring rundt egen eksistens og livsgrunnlag har større overskudd til å realisere seg selv i form av egenpleie som trening og god/riktig mat.

aftenposten.no
Så altså: vi bombarderes med budskapet om den perfekte kroppen og det perfekte kostholdet og i hvilken grad vi internaliserer denne livsstilen avhenger, delvis, av størrelsen på bankkontoen(e). Eller sagt på en annen måte: er du velstående er du sunn og veltrent, les vellykket, og hvem vil vel ikke være vellykket?

Jeg er den første til å innrømme at jeg er bitt av basillen. Jeg setter høye krav til meg selv når det kommer til trening, matinntak og valg av matvarer. Jeg opererer med min egen kostholdsfilosofi mens jeg leser nesten alt jeg kommer over som handler om en sunn livsstil. Jeg har forsøkt høy-karbo, lav-karbo, mye protein, lite fett, vært vegetarianer, spist ofte og spist sjelden alt som en del av jakten på det optimale kosthold. Jeg har løpt rumpa av meg, (bokstavlig talt) forsøkt uendelig mange ulike treningsformer og alt sammen mens jeg har vært en flittig student, arbeidstaker, kjæreste, venn, husmor og datter, (herregud jeg blir nesten utslitt bare av å se det stå skrevet) og alt dette har jeg gjort fordi jeg ønsker å være vellykket både i egne og i andres øyne. Var det noen som sa flink-pike-syndrom?

Så hvorfor denne besettelsen? Kort sagt: fordi jeg vil være lykkelig. Jeg vil være passe tynn, passe muskuløs, passe sunn, passe inteligent og selvsagt en person mine medmennesker kan regne med i tykt og tynt, (fun intended). Jeg er alltid på vei til lykke-land. Planlegger uka og oppsummerer den. God eller dårlig? Vellykket eller mislykket? Kan jeg puste lettet ut søndag kveld å nyte fruktene av ukens arbeid eller grave meg ned i negative tanker og si til meg selv at jeg mangler selvdisiplin, ryggerad og er et dårlig menneske?

Uansett resultat, gleden eller frustrasjonen er sjelden langvarig. Ny uke nye planer og mål. Jeg synes å glemme sist ukes resultater uansett, i allefall etter noen dager. Lykkefølelsen varer bare til neste gang jeg må droppe en trening eller spiser noe som ikke er sunt og det på en vanlig tirsdag. Det er som om tilværelsen er en eneste lang stafett der jeg veksler mellom å vinne og å tape etapper, men uansett aldri blir fornøyd, for i mitt hodet er ikke lykken komplett før..ja før hva da egentlig?

Jeg er alltid på vei et sted, men tror ikke jeg ville visst om jeg var fremme selv om jeg hadde passert målstreken. Kanskje er det problemets kjerne? Jeg er alltid på vei til noe nytt, noe bedre noe langt der fremme.

 oneway.no

Har forresten registrert meg på bloggurat:

<a href="http://bloggurat.net/minblogg/registrere/63b895f2f3cbe6cdfd65a56fee572672a8802909">Bloggurat</a>.

tirsdag 15. februar 2011

Storhandling!

Jeg har vært flink i dag også og fått trent tidlig. Det er ofte hardt å stå opp, men jeg vet at det er så verdt det. Når jeg ligger der under dyna og helst vil fortsette med akkurat det så tenker jeg på hvor deilig den følelsen er etter at jeg er ferdig trent. Det er som en slags rus som består av følelsen av å være flink, følelsen i musklene når jeg kjenner at de har fått brukt seg skikkelig samt følelsen av at jeg nettopp har gjort noe godt for både kropp og sjel.

Etterpå var det tid for verdens beste grøt. Denne gangen med kokossmak. Fikk hentet pakke med forsyninger fra Nordic Nutrition i går og dermed måtte jeg jo teste ut det nye proteinpulveret med sjokolade og kokossmak, to av mine favoritter i kombinasjon..hmmm..det kan absolutt anbefales.


Ingrediensene til favoritt frokosten:


Må selvfølgelig toppes med kanel og sukrin:


Ellers så er det tid for å handle inn matvarer for resten av uka og på min handleliste står det:

  • Kyllingfilet
  • Kalkunfilet
  • Torsk
  • Tunfisk-i-vann
  • Egg
  • Sennep uten sukker
  • Mager kesam
  • Skyr naturell
  • Cottage cheese
  • Skummet melk
  • Skogsbær, bringebær og jordbær
  • Diverse frosne grønnsakblandinger
  • Friske grønnsaker: Brokkoli, blomkål, squash, aubergine, spinat, tomat, agurk, løk, hvitløk, isbergsalat, paprika, reddiker, vannkastanjer og sjampinjong.
  • Linser og bønner
  • Havregryn, glutenfrie

 Fra helsekosten:

Mandelmel, Sukrin, Hamp-pulver og gojibær.

Jeg venter fortsatt på pakke fra iHerb med Stevia, cacaopulver, diverse yogi-te og yacon-sirup. Jeg elsker å få hentelapper på pakker. Det er bestandig stor stas. Litt julaften mitt i uka:)

Ha en strålende tirsdag!

mandag 14. februar 2011

Hurra det er mandag!

Jeg elsker mandager.  Mandag er dagen da statusfeltene på facebook er fulle av "ny-dag-nye-muligheter", og fra å hånle av denne typen utsagn har jeg gradvis gått over til det andre ytterpunktet - I love mondays.

Ny uke, nye muligheter og nye energi. Planene for uka er skrevet, matpakker er laget, treningsmål er satt og attpå til så skinner sola. Det er riktig nok fortsatt veldig kaldt, men jeg velger å tro at dette bare er vinterens siste krampetrekninger før våren kommer.

Jeg velger å møte denne uken med en positiv innstilling til meg selv og til andre.

I dag forsøkte jeg meg på en reprise av søndagens grøt og i dag var det suksess. Jeg endret litt på oppskriften og den ble som følger:

30g mandelmel fra www.funksjonellmat.no

100 g mandelmel gir:
293 kcal
40 g protein
8 g karbohydrat
11 g fett, herav 1 g mettet
33 g kostfiber


10g Bokhvete fra Helios. 

Næringsverdi pr 100 g:
Energi 1304 kJ (312 kcal).
Protein 12,6 g
Karbohydrat 72 g, Fett 2,0 g




10g Kokosmel  http://helseogkost.no/

Næringsinnhold per 100 gram:
785 kJ / 187 kcal
20 g protein
10 g fett
Karbohydrater 4 g
Kostfiber 60 g
Andre fibere 20 g
Natrium 18 mg



30g Metapure zero carb med sjokoladesmak fra  www.nordicnutrition.no

Næringsverdi per 100g:
Energi : 373.3 kcal/1560 kJ
Protein : 90g
Karbohydrater :  1g
Fett : 1.17g



Blir til en fantastisk god og sunn frokostgrøt med næringsinnhold: 
255 kcal, 10,5g karbo. 40,6g protein og 4,9g fett.




Jeg blandet sammen mandelmel, kokosmel og bokhvete og hadde det i en kjele med ca 1,5dl vann. Lot det koke opp mens jeg hadde proteinpulveret i en shaker sammen med 2dl vann og blandet godt, så tilsatte jeg shaken og lot det småkoke under omrøring. Først så det ut som om det var litt i overkant med veske, men grøten ble tykkere etter noen minutter. Tilslutt hadde jeg den over på en tallerken og toppet grøten med kanel og sukrin. Det smakte fantastisk sammen med den obligatoriske koppen med kaffe.



Før frokost i dag rakk jeg å trene en god styrkeøkt. Når jeg har sjansen så trener jeg helst tidlig. Det gir meg mye energi for resten av dagen og mulighet til å bruke kvelden på å være sosial:)

Jeg håper alle har fått sparket igang uka på en så god måte som mulig. Jeg er i allefall svært fornøyd.

søndag 13. februar 2011

Lat søndag og planlegging for uken som kommer

Dagens frokost ble et aldri så lite eksperiment. Vet ikke helt om jeg vil kalle det vellykket, mer greit, men jeg har allerede tenkt ut hvordan jeg skal gjøre det bedre neste gang, det vil si i morgen. Kort fortalt så forsøkte jeg meg på en grøt av mandelmel, kokosmel og proteinpulver. Det ble litt mye vann og dermed ble konsistensen ikke helt som forventet. En annen utfordring var klumper. Det er ikke bare bare å blande inn proteinpulver i veske uten shaker. Men som sagt så har jeg ikke tenkt til å avskrive prosjektet uten å gi det en ny sjanse.

Dagens lunsj: Stor salat med egg og kalkunskinke surret i squash med sesamfrø og lime.

Hmmmmm...


 Dagens middag ble kylling, sopp og ovnsbakte tomater med basilikum og masse brokkoli
 Kveldskos: Skogsbær med proteinpulver med jordbærsmak, kanel og sukrin
 Det ser kanskje ikke så godt ut, men tro meg det smakte fantastisk. Elsker frukt og bær:)


Denne uken ble ikke helt som forventet, men i dag har jeg lagt planer for den kommende uka og jeg har tro på at den skal bli bra. For meg er det veldig viktig å planlegge. På den måten føler jeg at jeg får den strukturen og oversikten jeg trenger over både plikter og fornøyelser. Da slapper jeg bedre av og stresser mye mindre.

Resten av kvelden skal tilbringes på sofaen  med pledd, te og tv.

fredag 11. februar 2011

En god start på helgen!

Jeg startet dagen med en god treningsøkt. Det er deilig å trene tidlig når man har mulighet til det. Nå venter den obligatoriske havregrøten og flere kopper svart kaffe, før dusjen kaller.
Dagens havregrøt:

40g havregryn
80g eple
sukrin og kanel

haukhe.com
Senere i dag blir det middag med familien og det er alltid stor stas. Regner med at fredagskvelden ellers går med til mye prat, kos og bittelitt tv. Ønsker alle en strålende fredag videre:D
ogkanel              

torsdag 10. februar 2011

Når søtsuget kommer krypende!

Noen ganger blir jeg så vanvittig fysen. Det er liksom ikke det at jeg er sulten, det er mer som et slags sug som kjennes i hele kroppen. For en tid tilbake pleide dette suget å melde seg sånn omtrent hver torsdag. Det tok litt tid før jeg forsto at dette sansynligvis hang sammen med et alfor lavt matinntak over flere dager, og særlig lite karbohydrater. Legger du til mye trening så har du oppskriften på en sliten kropp som skriker etter rask tilgang på næring. Noen ganger, når jeg gav etter for suget, så resulterte det ofte i at jeg rett og slett gikk på trynet i matfatet og i dagene som fulgte ble det enda mindre mat og enda mer kardio for å kompensere. Hver gang følte jeg meg svak og skamfull.
apertif.no
Etter en tid begynte jeg, som hadde hatt skikkelig angst for fett, gradvis å tilføre kostholdet mer sunt fett og jeg økt litt på inntaket generelt. Jeg merket at jeg "sprakk" sjeldnere, selv om det fortsatt skjedde.
Neste skritt på veien: kutte ut sukker. Jeg har kuttet helt ut raffinert sukker og erstattet det med sukrin, stevia og yacon-sirup. Jeg spiser sjelden mat med tilsatt sukker, men det er ikke alltid lett. Hvorfor er det for eksempel tilsatt sukker i makrell-i-tomat? Neste skritt blir å forsøke å kutte helt ut matvarer med sukker. Jeg har ikke utarbeidet noen strategi for det enda, men er i tenkeboksen:)
Så hvorfor ikke ha en dag i uken der sukker er lov? Vel det har jeg forsøkt og mine erfaringer er at jeg lett tryner i matfatet på sånne dager, jeg har vanskelig for å avslutte dagen og jeg har abstinenser dagen derpå. Jeg vet at noen heller velger å gi litt etter når suget kommer, om det så er på en onsdag, men jeg synes det høres litt skummelt ut..
Når søtsuget nå melder seg så er den nåværende strategien å lage et kjapt, men sunt alternativ så jeg prøver å alltid ha følgende matvarer i hus:
- Mager Kesam og/eller Skyr
- Frosne bær, henholdsvis bringebær og skogsbær
- Kanel, Kardemomme, Stevia, Sukrin, Sukrinmelis, Yacon, mandelessens og vaniljepulver
- Mandelmel, Kokosmel, Bakepro og proteinpulver
- Egg
Har jeg tilgang på disse ingrediensene kan jeg lage veldig mange forskjellige godsaker som er sukkerfri og glutenfri:)
Det gjelder med andre ord og ikke være uforberedt. Om du er det og i tillegg kanskje sliten og litt trist og lei deg så er veien til å "sprekke" fryktlig kort.
Dagens hvilepuls: 39
Dagens trening: Rolig styrkeøkt med fokus på rumpe og lår.

onsdag 9. februar 2011

Frykt for mat!

Alle mennesker har et forhold til mat rett og slett fordi alle mennesker trenger mat for å leve, men mat handler ikke bare om å tilføre kroppen næring. For mange er mat sterkt forbundet med følelser. På den ene siden har du gleden ved å lage mat for å kose seg med familie og venner. På den andre siden redselen for mat, for kalorier, følelsen av skyld, skam og total ensomhet. Hvor på skalaen  man befinner seg avhenger av faktorer som alder, kjønn, økonomi, livssituasjon, fysisk og psykisk helse, for å nevne noen.
Mat er forbundet med hygge. Når vi skal kose oss spiser vi gjerne ekstra god mat. Det er høytider som jul, påske, bursdager, bryllup, konfirmasjoner, julebord, eller den ukentlige helgekosen. For husk: Ingen Kims ingen kos.
Mat er forbundet med alder. Barn foretrekker en type mat, ungdom er hekta på junk food, og voksne er ikke bare opptatt av maten, men også av dens ledsager alkoholen. Ja jeg generaliserer, men du skjønner tegninga?
Mat er forbundet med sosialtilhørighet, eller kall det gjerne status. I følge SSB er det en klar sammenheng mellom kosthold, (les livsstil), og hvor du bor, noe som igjen peker tilbake på utdanningsnivå og forventet levetid.
Mat er forbundet med kjønn. Jenter forventes å spise mindre en gutter, i offisielle statistikker over sykdommer relatert til mat synes jenter å være overrepresentert. I typiske "dameblader" er det så og si bestandig oppskrifter på hvordan man skal kle seg slankere, trene seg slankere, spise seg slankere osv. I "mannfolkbladene", bortsett fra treningsbladene, synes det å være helt andre ting som vies størst oppmerksomhet. Felles for disse bladene, altså "dameblader" og mannfolkblader" er at de begge innholder lettkledde damer:) Har du noen gang tenkt over det?
Jeg vil påstå at over halvparten av de jentene jeg kjenner på et eller annet tidspunkt har hatt et anstrengt forhold til mat. Her er hele spekteret representert: fra de som har fått en diagnose som spiseforstyrrede til de som slenger seg på alt fra Noka til Grete Rode hvert år før bikinisesongen.
Det synes å være en hårfin balanse mellom det å være opptatt av kosthold og trening og det å bli FOR opptatt av kosthold og trening. Etter å ha lest diverse blogger om emnet har det slått meg at svært mange sporty jenter har en fortid som spiseforstyrrede. For mange er dette et tilbakelagt kapitel, heldigvis, mens andre fortsatt sliter.
Felles for oss alle er at vi ikke kan velge å ikke forholde oss til mat enten vi er spiseforstyrrede eller friske. En person som får diagnoser relatert til for eksempel rusmidler får beskjed om å slutte å ruse seg. Eller sagt på en annen måte - er du alkoholiker må du slutte å drikke og kan aldri drikke igjen, men lider du en eller annen form for spiseforstyrrelse må du normalisere ditt forhold til mat, altså ikke for mye og ikke for lite, og du må forholde deg til det hver eneste dag og flere ganger om dagen.
Jeg bruker endel tid på å reflektere rundt mitt eget forhold til mat nå om dagen. Hva er optimalt for akkurat meg når det kommer til fokus på kosthold og mat. Jeg tenker særlig på:
Hva tenker jeg om mat generelt og hvor stort fokus har det i livet mitt?
Hva gir kostholdet mitt meg, eventuelt hva ønsker jeg at det skal gi meg?
Hva slags følelser har jeg knyttet til mat?
Hvordan står det til med selvfølelsen, livsgleden og forholdet til egen kropp?
Hadde vært spennende og hørt andres tanker om temaet:)
Ble jammen meg et langt innlegg dette her, men emnet opptar meg veldig.

tirsdag 8. februar 2011

Hva nå?

Har sovet lenge i dag, fikk dyttet inn litt trening før frokost (rolig og lett styrkeøkt). Havregrøt til frokost i dag og, men var tom for nøtter grunnet en liten berserk-i-matskapet-episode i går ettermiddag/kveld, så nøttene ble erstattet med litt revet kokos. Må jo ha litt fett i kosten. Det smakte nydelig sammen med proteinpulveret med sjokoladesmak. Litt Bounty nesten.
Jeg hadde en litt ufrivillig oppkarbing i går. Spiste myye mer en planlagt, men stort sett karber og da velger jeg å tenke at kroppen sikkert hadde behov for en del ekstra fordi jeg stort sett har ligget på rundt 100-140g karb per dag de siste syv dagene. En annen faktor tror jeg rett og slett handlet om dårlige nyheter i går. Jeg synes å se et mønster: Lei meg og sliten = kaos på matfronten. Uansett er det en ny dag i dag og jeg er tilbake på rett vei:)
Jeg merker at jeg får litt ekstra energi av å oppleve sol nå om dagen. Det er deilig å tenke på at det snart er vår.

mandag 7. februar 2011

Ny uke!

Jeg elsker mandager. En ny start og dermed en ny sjanse. Jeg pleier å bruke litt tid på søndagene for å planlegge uka som kommer, både i forhold til jobb, avtaler, kosthold og selvsagt trening. Jeg kjenner meg rett og slett mye bedre dersom jeg vet jeg har en skriftlig plan og følge. Innser at det kanskje høres litt små-nevrotisk ut, men fordelene ved en plan er mange: først og fremst slipper jeg å gå rundt å huske på alt med påfølgende angst for å glemme noe, jeg får strukturert treningen bedre og jeg elsker rett og slett og sette meg ned når uken er omme å se at jeg kan krysse ut alle punktene:) Ok da..det er ikke alltid alt går helt etter planen, men det er forsåvidt greit nok for man må jo være åpen for justeringer underveis. Mye kan skje som det er vanskelig å forutse lang tid i forveien.

Ukens mål:










Denne uken blir litt anderledes når det kommer til trening. Det blir noe trening hjemme, null kardio og jeg kan ikke si jeg liker det, men det er bare å suck it up som det så fint heter og innfinne seg med situasjonen. Det er jo midlertidig.

På matfronten går det seg til. Jeg har økt mengden raw-food de siste ukene og det ser ut til at kroppen responderer bra. Jeg foretrekker å ha noe å tygge på så det har blitt til at jeg velger fast føde fremfor smoothies og juice. Føler at jeg blir mettere dersom maten gir litt "motstand". Denne uken skal jeg fortsette å la omtrent halvparten av alle dagens måltider være helt raw, jeg skal fortsette å tilføre kroppen godt fett (ja, jeg har slitt med litt noia for fett) og selvsagt være sukkerfri og glad:D


Jeg skal fortsette å stoppe negative-tanker og erstatte dem med positive.
Jeg skal se mulighetene og ikke begrensningene.
Jeg skal finne tre ting å være takknemlig for hver eneste dag.

Dagens frokost ble havregrøt som vanlig samt masse kaffe.

Dagens hvilepuls: 39



søndag 6. februar 2011

Hvilepuls som underholdning?!

Våkner alltid tidlig uansett ukedag. I dag sov jeg helt til klokken ni. Antar at det skyldes mengden smertestillende jeg inntar om dagen. Huff! Det hørtes ikke særlig bra ut, men saken er den at jeg aldri tar medisiner og da mener jeg aldri. Er nok så skeptisk til hva det gjør med kroppen, så i disse dager tror jeg kroppen blir ekstra slapp rett og slett fordi toleransen er såpass lav. Kan det være noe i det tro? At jo mindre medisiner man er vant med jo større effekt har disse på kroppen når man først kryper til korset og tar pillene sine?

Uansett. Har funnet enda en interessant aktivitet å sysselsette meg selv med -nemlig et fantastisk apparat som måler blodtrykk og puls. Mitt neste prosjekt blir derfor å måle meg selv hver morgen i en uke for å finne snitt verdiene mine, (måling om morgenen gir mest korrekt resultat). Hvorfor gjør seg så dette? Tja fordi jeg er nysgjerrig og fordi jeg må finne andre prosjekter som ikke innebærer å (mis)bruke visa-kortet mitt.

Dagens resultat: Blodtrykk 106/73 (malen er 120/80)
                           Hvilepuls: 41

I følge diverse eksperter, (på alt fra lommelegen til iform.no) sies det at gjennomsnitts hvilepuls for kvinner ligger mellom 70-90 slag i minuttet. Utfra gjennomsnitt vil en bra kondisjon innebære en hvilepuls på 50-60 slag per minutt, og er man i skikkelig god form vil hvilepulsen kunne ligge mellom 40-50 slag per minutt. Det finnes utøvere på elitenivå som har hvilepuls på 29 slag per minutt. For eksempel gjaldt dette for Bjørn Dælhi da han var på toppen av sin karrière. Høy hvilepuls er forbundet med økt risiko for hjerte -og karsykdommer http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil og det er klar korrelasjon mellom hvilepuls og forventet levetid.

Så kort oppsummert: Hurra! Jeg er i relativt god form (fortsatt) selv om jeg føler forfallet snike seg innpå meg her jeg ligger på sofaen.

Nå er det "Du er hva du spiser" og mer kaffe som står på programmet:)

lørdag 5. februar 2011

Lørdagskveld på sofaen!

Dette er ikke et syteinnlegg!
Jeg tilbringer ganske mye tid på sofaen om dagen på grunn av en skade. Det er selvsagt både fordeler og ulemper ved å ligge flatt. Jeg har masse tid til å surre rundt på nettet, se på tv, drømme om ulike reisemål, chatte og oppdage nye serier og nettsteder. Litt nettshopping blir det selvsagt også:) Har nettopp sendt avgårde bestillinger til både iherb.com og NordicNutrition. Pakker i posten er alltid stas. Nå må jeg bare få kjærestemannen til å hente herligheten.
Ulempene er at jeg føler kroppen min forfaller grunnet manglende trening. Jeg vet ikke helt hvor lenge dette ufrivillige treningsoppholdet vil vare, men jeg forsøker å trøste meg selv med at jeg iallefall kan kjøre litt lett styrketrening hjemme etterhvert, kanskje allerede på mandag? Hadde vært deilig. Drømmer om svette og løping på mølla, men det ser ut til å bli med drømmene for nå.
Tenker en del på ulike oppskrifter jeg vil teste ut, bøker jeg ønsker meg og variasjoner av havregrøt jeg kan lage til frokost. Har dessuten en juicemaskin jeg kan leke meg litt med, og bloggen da. Må ikke glemme den. Har foreløpig problemer med å laste opp bilder, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Assistanse tas imot med stor takk.
Nuvel! Det er tid for å gjøre dagens siste innhogg i matskapet. Jeg har et aldri så lite oppheng på tunfisk og hvitløksdressing, (mager kesam med finhakket hvitløk, rødløk og noen dråper sitron) rullet i tynne skiver av squash. Ved siden av lager jeg råkost-salat av reven gulrot, revet eple, rosiner og mer sitron. Namnamnam. Tror jeg har spist det tre ganger denne uka:)
Til dessert: en liten dose Grand Prix.
Om du ønsker å bestille fra iHerb kan du oppgi min kode: NIR751 så får du avslag i pris:)

Havregrøt!

Jeg er et vanedyr av dimensjoner. Frokosten min, i allefall på vinterhalvåret, består stort sett av ulike varianter av havregrynsgrøt. Havregrynsgrøt kan varieres i det uendelige, det metter leenge, gir ingen dramatisk blodsukkerstigning og er rett og slett knallgodt.
Dagens super-frokost:
40g Glutenfri Havregryn kokt opp på vann
30g Proteinpulver med sjokoladesmak, jeg bruker Metapure zero-carb.
15g Rosiner
12g Usaltede cashewnøtter
En god dæsj kanal
Næringsinnhold: 374 Kcal, 39,1g karbohydrater, 33,4g protein og 8,8g fett.


En time før frokost tar jeg spirulina, tran og t-rex og drikker minst to store glass med vann. Til frokosten hører det selvsagt med noen store kopper svart kaffe.
Deilig sen lørdagsfrokost med aviser og surfing på nett:)Jeg har forresten presentert'>http://bloggurat.net/minblogg/registrere/a51d7c02ceeb2f3cb1aaaf05244e21020fac6847">presentert bloggen min på Bloggurat.